About Me

My Photo
Di lahirkan di kg.mahligai,pasir mas,kelantan.Kini melanjutkan pelajaran di UNIMAS dalam ijazah kejuruteraan elektronik (komputer). Masih bujang tau.

.:: Salam Perpaduan ::.

Sekarang ambe sedang menghabiskan minggu2 exam yg baru di permulaan..habisla...otak dah ade kt umah..bestu nak guna otak sape utk exam ni? aduhai....



................................Alhamdulillah...................................
~~ Harap bergunalah Blog ni untuk yg mengunjungi~~

.:: Bagi yg Download Video ::.

Lepas korang downlaod video yg ada 3 file tu,korang kena guna software untuk joinkan file tu jadi 1 file format video.so, leh pegi ke link ini:

http://download.cnet.com/HJ-Split/3000-2248_4-10550267.html

Sunday, May 1, 2011

JENIS2 LAGU KARUT DIKIR BARAT

Di antara lagu-lagu Dikir Barat yang terkenal ialah:
1.    Karut Kelantan Cepat.
2.    Karut Kelantan Anjur (Perlahan)
3.    Karut Petani
4.    Karut Wok Yoh
5.    Karut Pendek
6.    Karut Yengki Cepat
7.    Karut Yengki Anjur
8.    Karut Yengki Tengahan (Sederhana)
9.    Karut Yengki Ding Ding
10.  Karut Hala
11.  Karut Selampit
12.  Karut Menora
13.  Karut Jenaka Mak Yong
14   Karut Wau Bulan

1. Karut Yengki
Karut Yengki pada asasnya ada dua iaitu yengki pendek dan yengki panjang. Yengki pendek, menurut Gemulloh Tok Ngoh Seman pada seorang anak muridnya adalah ciptaan Gemulloh Husin Alor Kuang@Gelang Mas@Tok Uban. Pembawakan lagu yengki pendek samada anjur atau perlahan, bergantung kepada pegalunan masing-masing oleh tukang karut bergantung kepada nafas seseorang itu. Contoh rangkap karut pendek ialah seperti:
Hai terima kasih selamat male;
Mulo-mulo menyampai sale.

manakala yengki panjang adalah ciptaan Gemulloh Tok Ngoh Seman sendiri. Contohnya seperti :
Hai assalamualaikum; mulo-mulo myampai sale;
Tanda jadi masuk panggung; bdikir barat ini male.

2. Karut Kelantan
Karut Kelantan adalah merupakan karut yang boleh dianggap lama. Sesetengah pendapat pula beranggapan karut yang menjadi titik tolak kepada dikir barat di Kelantan.

3. Karut Petani
Karut ini pada pendapat ambo adalah memang berasal dari Wilayah Petani, Thailand. Ambo sebenarnya, mula-mula dengar karut ini semasa ambo terlibat dengan rakaman secara khusus ngarut ttani bersama Gemulloh T’do Mat Yeh dan Abe Loh To’Deh pada tahun 1991. Selepas itu barulah ambo dengar dalam sessi pertandingan peringkat negeri mahu pun kebangsaan. Contoh ngarut ttani ialah:

Musang ekor panje;
Terjun relunng dale telago.


Atau pun:

Mek Ye, oh mek Ye;
Bakpo tak jual cendo.

4. Karut Matang
Karut ini rasanya adalah ngarut era baru.(Tak tahu sangat, tak leh nak kkecek). Contoh ngarut ini ialah:

Kaya sunggoh Negeri Kelantan;
Kaya dengan seni budayo.


5. Lagu Bâlah
Lagu ini menurut cerita merupakan lagu penutup kepada persembahan dikir barat yang dikatakan telah diperkenalkan oleh Gemulloh Tok Ngoh Seman. Kesinambungan dari  lagu Wau Bulan lah maka wujudnya lagu Ikan Duyung, Empat Belas Haribulan, Selamat Tinggal, kulat Male dll. Contoh lagu ini ialah:

Wau..wau...bule...,
Wau bule toraju tigoâ

 Ada tiga jenis irama  Dikir :-

1.    Irama Asli
2.    Irama Padang Pasir.
3.    Irama Hindustan.


RUJUKAN
·        http://dikirbarat.net/
·        http://arjunasukma.com/

1 comment:

  1. bagus jugok topik mg neh esh.. aku pon baru taw jah neh... kito oghe klate pon rama lageh tok kena btol2 seni kito neh.. oghe lua lg la esh.. truskn pjuangan PERINTIS WARISAN!

    ReplyDelete

Dikir Barat Sri Bunga